Zdravé stravovanie
Všeobecné zásady zdravého stravovania :
1. Jedzte pestrú stravu, zaručíte tým dostatočný a vyvážený príjem všetkých potrebných živín.
2. Udržujete si optimálnu telesnú hmotnosť a to primeraným množstvom potravy a pohybom.
3. Vyberajte si potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho.
5. Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov.
6. Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
7. Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nadraďte rôznymi koreniami.
8. Prijímajte dostatok tekutín – 2 – 2,5 litra denne si rozložte rovnomerne počas dňa.
9. Ak pijete alkoholické nápoje, pite s mierou. Denné množstvo by nemalo prekročiť 1 pivo alebo 2 dl vína, alebo 5 cl liehovín denne.
